keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Mustarastas KOM-teatterissa jäi pitkään myllertämään mieleen

Mustarastas - eli karannut veli oli pitkään mielessä myllertävä pieni näytelmä, monologi, rikostarina. Se oli todellisuuteen pohjautuva, tosi tarina, kun veli katoaa Ruotsin laivalla... Hienosti rakennettua taidetta, joka jättää kysymyksen, tekikö poliisi oikein, tekikö poliisi mitään. Miksi jotkut katoamiset, rikokset jätetään selvittämättä? Suomi on ollut pitkään vähiten korruptuneita maita. Mutta tarinoita paljastuu. Itkettävä tarina. Teki heikkoa, kun yksi tuoli jäi tyhjäksi. Symbolistista.

Välillä oli vaikeaa katsoa näyttelijän kasvoja. Ettei se olisi eksploitaatiota. Hyväksikäyttöä. Epähienoa käytöstä. Miten kömpelö suomalainen suhtautuu toisen suruun, hätään. Entä sosiopaatti tai asperger.

Katsoin tämän KOM-teatterin näytelmän omalla rahallani, niin en ehtinyt kirjoittaa enempää. Silloin keväällä. Traagisesti kuvasin Ullanlinnan kummitustaloa. Ja oksalle istahti mustarastas.

Oliko niin, että matineassa katsoin Kokki varas vaimo ja rakastaja -näytelmän lauantain toukokuussa, ja illalla menin katsomaan Mustarastaan? Eeva Soivio näytteli kummassakin.

Kerran kävelin Kansallisteatteria kohti. Ihan rautatieaseman asemarakennuksen akkunalaudalla lauloi mustarastas sielunsa kyllyydestä. Vai oliko se pohjasta. Kuvasinkin pätkän laulua. Kuinka outoa, niin kaupunkimaisella paikalla, ydinkeskustassa.

Soinio - Maijalan yhteistyötä.

Tarkemmin:

KANTAESITYS 20.4.2017 KOM-TEATTERIN AULANÄYTTÄMÖLLÄ.

KÄSIKIRJOITUS: Eeva Soivio ja Lauri Maijala
OHJAUS: Lauri Maijala
NÄYTTÄMÖLLÄ: Eeva Soivio
ÄÄNISUUNNITTELU JA JULISTEKUVA: Jani Rapo
VALAISTUS: Tomi Suovankoski
Jani Rapon julistekuvia kuvasin.
Antaumuksella.

Lainaukset KOM-teatterin sivulta:

"Ilta-Sanomat 10.8.1989:

”NUORUKAINEN KATOSI VAASANLAIVALLA
Vaasan ja Sundsvallin poliisit tutkivat 18-vuotiaan Juha Soivion katoamista.
Viimeksi Soivio nähtiin myöhään sunnuntai-iltana Vaasanlaivojen M/S Fennialla, joka lähti vuoron mukaan Sundsvallista Vaasaan. Vaasan rikospoliisin mukaan Soivion kaksi ystävää tuntuvat olevan varmoja siitä, että Soivio nousi alukseen, joka lähti klo. 21. Myöhemmin Soivio lähti hytistään ostamaan juomia, mutta ei koskaan palannut takaisin.”

Näyttelijä Eeva Soivio oli 12-vuotias kun hänen veljensä Juha Soivio katosi.

Mustarastas - eli kadonnut veli on esitys menetyksestä, kaipuusta, toivosta ja parantumisesta. Se on esitys siskosta ja veljestä, äidistä ja tyttärestä sekä pienestä linnusta, joka lensi kerta toisensa jälkeen ikkunalaudalle laulamaan. 

Eeva Soivio ja Lauri Maijala ovat koonneet esityksen materiaalin perheen muistojen, todistajanlausuntojen ja Soivion kirjoittaman novellin pohjalta. Monologi sai kantaesityksensä KOM-teatterin Aulanäyttämöllä 20.4.2017.
"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti