maanantai 30. lokakuuta 2017

Ruska Ensemblen Arktinen odysseia oli kevään 2017 koskettavimpia teatterielämyksiä

Kansallisteatterilta merkittävä avaus, ja jatko. Itkin eniten katsomossa tämän näytelmän aikaan. Kävin valokuvaamassa Lavaklubilla teosesittelyn 13.03.2017, joidenka kuvia tässä. Jo tuolloin oli kohua internetissä alkuperäiskansan, kuten saamelaisten kokemasta kulttuurien omimisesta, kulttuurisesta appropriaatiosta tai varastamisesta. Jo aiemmin oli valokuvia, joissa valtaväestöön kuuluva julkkis, malli tai vastaava piti / pitää oikeutenaan pukeutua saamenpukuun, vaikkei ollut saamelainen, eikä puku ollut hänen perintöään, tai sukulaistensa tekemä. Vuonna 2016 Kiasmassa oli videoteos, jossa persettä heilutettiin saamenpuvussa. En paneudu tässä sen enempää asiaan, mutta Twitterissä voi seurata tilejä, jossa verbaalisesti lahjakkaat, rauhalliset aktivistit,  saamelaiset itse kertovat, mitä tulisi, tai voisi ottaa huomioon.

Tuohon aikaan eli eilen 13.03.oli Kiasmassa Ars17 avajaiset, mutta en muista, oliko twerkkausviideo silloin paikalla. En ainakaan käynyt siinä huoneessa. Mutta lakkaako taideteos videteos olemasta jos kieltäydyn sen katsomisesta? Minulle se video oli seksismiä ja naisvihaa, jos siinä naisoletettu heiluttaa anonyyminä persettä vain tahtoakseen viihdyttää, ja ollakseen vain esine, ja esineellistetty sivunumero, ei koskaan päänumero, aina vähäpukeinen avustaja, ei suuri silmänkääntäjä.

Kävin katsomassa myös upean, hurjan, feministisen ja dokumentaarisen elokuvan nimeltä Christine tuolla Season Film Festivaaleilla. Taide antaa tukea, ja toivoa, taide kritisoi, ja tökkii. Hereille, toimimaan. Taide myös kysyy, ja vastaa.

Niin kuin kiertävät ilveilijät keskiaikana tuhon keskellä, myös arktinen Odysseia kertoo tarinaa. Meille yhteistä. Mikä on ilmastonmuutos, ja sen vaikutus alkuperäiskansoihin. Toisaalta se jakautuu myös verkkoon: mikä on someviha ja toksisuus, myrkyllisyys, rasismi, kolonialismi.

Ruska Ensemblen Arktinen odysseia oli kevään 2017 koskettavimpia teatterielämyksiä. kuvat / photos by: Satu Ylavaara Photography, photographer Satu Ylavaara, valokuvaaja Satu Ylävaara:
näyttelijä Niillas Holmberg och dramaturgi Ari-Pekka Lahti 
näyttelijä Connie Kristoffersen ja ohjaaja Jarkko Lahti ( kovin hymyilevä mies ;)


keskellä Niillas Holmberg

Connie Kristoffersen ja Jarkko LahtiKirsikka Moring haastateleeOmakuva heijastuu peilistä näytelmän pressikuvien välistä. WillensaunassaTeosesittely Arktinen Odysseia https://t.co/n7WaTp1lFo käyttäjältä @YouTube
— Satu Ylävaara (@SatuYlavaara) 30. lokakuuta 2017


Tekijät


ESIINTYJÄT
Niillas Holmberg, Connie Kristoffersen (Grönlannin kansallisteatteri), Anra Naw ja Tuomas Rounakari (muusikko)

OHJAUS Jarkko Lahti
ESITYSDRAMATURGIA Ari-Pekka Lahti
LAVASTUS Katri Rentto
PUKUSUUNNITTELU Auli Turtiainen
VALOSUUNNITTELU Nadja Räikkä
ÄÄNISUUNNITTELU JA MUSIIKKI Tuomas Rounakari
KOREOGRAFIA Samuli Nordberg
VIDEOSUUNNITTELU J-P Passi
OHJAAJAN ASSISTENTTI Topi Marin

TUOTANTO Linda Lopperi / Ruska Ensemble, Suomen Kansallisteatteri sekä Nunatta Isiginnaartitsisarfia – Grönlannin KansallisteatteriLue lisää Kansallisteatterin sivulta, tai tästä:

ARKTINEN ODYSSEIA

Willensauna
Näkyjä jäätikön reunalta

MAAILMAN KANTAESITYS 9.3.2017

" En osaa kuin kiittää
siitä että olet sisareni
siitä, että teet maailmastani rikkaan
olemalla itsesi
Sinun maailmasi on minun maailmani
minun maailmani sinun

− Niviaq Korneliussen

Ruska Ensemblen Arktinen Odysseia kutsuu mukaan ainutlaatuiselle matkalle Grönlannin jäätikölle, Siperian taigalle ja Saamenmaan tuntureille.

Keitä me pohjoisen ihmiset oikeastaan olemme? Miltä maailma näyttää eri puolilta Arktista katsottuna? Kuinka otamme vastaan tulevaisuuden haasteineen? Ja ennen kaikkea: Mikä yhdistää pohjoisia kansoja Alaskan rannikoilta aina Kamtšatkan niemimaalle?

Näyttämöllä tšuktšimyytit kohtaavat inuiittien maskitanssin, arktiset laulut saamelaisen nykyrunouden, monikansallinen ensemble toisensa ja yleisö esiintyjät. Nuoret taiteilijat eri puolilta pohjolaa kertovat kokemuksiaan, muistojaan ja tuntemuksiaan. Luvassa on näyttämöleikki ja moderni peijaisjuhla, johon myös katsojat saavat halutessaan osallistua.

Arktinen Odysseia on osa valtioneuvoston kanslian virallista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisohjelmistoa. Esitys on toinen osa Arktisesta trilogiasta, jonka ensimmäinen osa Áillohaš nähtiin Kansallisteatterissa vuonna 2014.

Monikielinen esitys tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Seuraa Instagramissa @niillasholmberg!  "  lue lisää sivulta.


Ruska Ensemble
ARCTIC ODYSSEY

In english:

in Willensauna
Visions from the edge of ice
World premiere 9.3.2017


" All I can say is thank you
simply for being my sister
simply for enriching my world to the fullest
Your world is mine
my world is yours

− Niviaq Korneliussen

Arctic Odyssey by the Ruska Ensemble offers a unique journey through the landscapes of Greenland’s ice sheet, Siberia’s taiga and the northern fjelds inhabited by the Saami people.

Who are we, inhabitants of the North? What does the world look like from various sides of the Arctic? How do we approach the future and its challenges? And above all: what do the northern peoples from the Alaskan shores to the Kamchatka peninsula have in common?

On stage, Chukchi myths mix with Inuit masked dance, Arctic songs with modern Saami poetry, cross-border artists with one another and the performers with the audience. Young artists from different parts of the far North recount their experiences, memories and reflections. The show is a cross between theatrical playfulness and contemporary ritual, and the public is welcome to join in.

Arctic Odyssey is part of the official programme of the Prime Minister’s Office, celebrating Finland’s centenary of Independence.  The production is the second part of Ruska Ensemble’s Artic Trilogy, the first part of which, Áillohaš, was seen at the Finnish National Theatre in 2014.

Performed in multiple languages, the show is surtitled in Finnish and English. " from Finnish National Theater´s  page.

Facebookin tapahtumasta:

" Tervetuloa sukeltamaan syvemmälle teatterin tekijöiden työhön!

Maaliskuussa klubille saapuu odotettuja vieraita, kun Kirsikka Moringin haastateltaviksi saapuvat ohjaaja Jarkko Lahti, dramaturgi Ari-Pekka Lahti sekä näyttelijät Niillas Holmberg ja Connie Kristoffersen (Grönlannin kansallisteatteri).

Nelikko on tekemässä Arktinen Odysseia -esitystä, joka vie katsojat ainutlaatuiselle matkalle Grönlannin jäätikölle, Siperian taigalle ja Saamenmaan tuntureille.

Keitä me pohjoisen ihmiset oikeastaan olemme? Miltä maailma näyttää eri puolilta Arktista katsottuna? Kuinka otamme vastaan tulevaisuuden haasteineen? Ja ennen kaikkea: Mikä yhdistää pohjoisia kansoja Alaskan rannikoilta aina Kamtšatkan niemimaalle? "


Ruska Ensemblen Arktinen odysseia, Ruska Ensemble, Arktinen odysseia, juutuupissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti