perjantai 1. syyskuuta 2017

Hamletinkone och lähiöhelvetti. KOM-teatterin Hamletinkone vieraili iistimmillä laitumilla, Vuosaaressa

Hamletinkone Vuotalossa Vuosalissa toimi musiikillisesti laveammin kuin kuin Kom-teatterin aulassa, jossa näin tämän huhtikuun lopulla, matineassa. Tämä tuntui ihan keikalta, muhkealta. Kiitoksia Marzi Nyman! Surullista oli, että esiäitien ja -isien kuvagalleriaan oli noussut / saapunut myös muotokuva Kalle Holmbergista, joka menehtyi syyskuussa. Kovasti tiirailin myös Pekka Valkeejärven kuvaa, mutten löytänyt, kynttilät ja varjot lepattivat.. Kun saavuin Vuosaareen niin ensimmänen näkemäni ihminen oli Hannu Salama!
   
Viimeiset ihmiset, jotka näin tänään Vuosaaressa, olivat juopot jotka huusivat minulle: Äiti! Äiti! Kuin #Hamletinkone olis jatkunu livenä.. Mutta olivatko ne koomikoita? Piilokamerakuvausta? Nykyaikana ei tiedä suurikaan ihminen mitä performanssia tarjotaan teatterin sisä- ja ulkopuolilla. Näytelmäkään ei pysynyt koko ajan teatterin lavalla, vaan osa ajasta oltiin lavasteissa, poissa näkyviltä, ja diskohumppa soi. Laukattiin ulos sarjakuvan freimeistä kuin Lurppa koiran animaatiossa.
     
Yesterday - mikä korni piisi. Täyttä totta, mutta Beatles oli niin pliisu. Lukuunottamatta Helter Skelteriä, koska sehän oli aikas Charles Mansonia... Kun ihmiset kysyivät ennen wanhaan, että Piitles vai Rollarit häh, niin vastaukseni oli Kinks! Tai Plastic Ono Band. Mutta ajatukset syttyivät, poksahtivat ja karkailivat, snäp kräkl pop -paukkukarkissa, joka on myös osa urbaania legendaa - jos sitä vetää kokiksen kanssa, Robert Englundin vahdatessa vieressä... Hail Coca Cola!
 
Ehkä koen kaiken liian abstraktina luovana sykkivänä syklisenä fraktaalina adhd:n vuoksi. Ehkä en.

Hienoa, ettei nyt kuultu suvivirttä - feministi ja ateisti kiittää!! Miksi ei elämä olisi kuin sarjakuvaa, ja kokeellista teatteria? Just nyt amerikan mantereella kaksi valkoihoista taistelee presidentin pallista. Amerikka, monien miljoonien maa, ja kaksi ns. puoluetta. Ja rahavirtoja saudeihin, aseisiin, yäk! Mutta asiaan. Batman pitää kutsua apuun kun pelle yrittää terrorisoida maata...
       
Mukavaa, että esitys vieraili lähiössä, Vuokissa, Vuosaaressa. Lähiöhelvetti -häsä eli hashtag on ironinen kannanotto, kuinka puhtoinen lähiöni on... siellä vierailevat tahi asuvat jakavat sosialistisessa mediassa kauniita harmonisia kuvia, kuinka aurinko myös paistaa lähiössä, ja vietetään kyläjuhlia, ja Kontujuhlia kotikonnuilla, tehdään yhteisötaidetta, mutta myös vedetään hihaan ja brenkkua.

Erään lähiöhelvetin uusi kuva oli Pahan kukatFleurs du malBaudelairen runokokoelmaa siteeraavaa moderni lähiökuvaus, elokuva. Joka tuntui hyvin tutulta: punk, Baudelaire, ompelukone, Pihlis, salaa lukea rillit päässä.
       
Kuka, mitä, häh. Hamlet sohii miekallaan päästeän nyrkkeilevän Pulkkisen ähinöintiä. Verevissä seikkailuelokuvissa antisankarilla / sankarilla on katkaistu miekka, miekan tynkä, jolle nauretaan. Tätä on käytetty myös Pirates of Caribbean saagassa. Palestiinalaishuivi on tietenkin kannanotto - oli se Niko Saarelan tai [muun] kunkun kaulalla, kuten Ruåtsin kuninkaan - siitähän nousi kohu.

Hamlet heilutti myös punalippua kuten Charlie Chaplin, joka keskellä liikennettä nappaa pakettiautosta maahan tipahtavan punalipun, kärryn perällä se on toiminut merkkinä, ylileveästä kuormasta. Ja Chaplin heiluttaa sitä vinhasti, siis herättääkseen kuskin huomion, mutta ei, kuski porhaltaa etiäppäin, ja seuraavassa kulmassa punalippua heiluttavan Chaplinin taakse porhaltaa mielenosoittajien lauma, jota Chaplin johtaa - tietämättään - olipa vaikeasti selitetty muutaman sekunnin otos nerokkaasta filmistä. Kenen joukoissa seisot?

Minusta oli sekä huvittavaa että karmivaa kun olin natseja vastustavassa mielenosoituksessa narinkkatorilla, niin pyöreä, tavallisen näköinen suomalainen vanhempi pariskunta kulki meidän fasismia vastustavien joukossa - ja raahasivat maassa natsi-kylttejä! Olivat, perkule, väärällä puolella!

Kuinka tyhmää onkaan mennä seisomaan  väärään mielenosoitukseen! No natsit ja persut ovat ääliöitä - eivät osaa edes ripustaa Suomenlippua oikein päin. Eivätkä kirjoittaa sanaa "PINPPI"

Mahtavia nauruja tuli myös Maria Pettersonin Ave Maria blogissa Imagen sivulla ollut suuri vihaviestikilpailu, jossa oltiin kun levyraadissa, ja raadittiin pahimpia vihaviestejä. ( Suuri Vihaviestikilpailu ratkeaa tänään – Raati arvioi bloggaajan saamat vihaviestit 9.10.2016 ) Tekstistä maksettu palkkio menee siis Rööperin vastaanottokeskukseen ;) Mahtavaa trallausten trollausta! Ja hienoa työtä tasa-arvon ja rauhan puolesta - kyllä kynä on aseista mahtavin! Katso vaikka Tyttö nimeltä Nikitsa! ;)
 
Mutta mihin Hämlet on pettynyt? Miehenä Naisena Vasemmistolaisena Intellektuellina Näyttelijänä.

Hamletinkone on enemmänkin seula kuin verkko, joka nivoutuu tai liimautuu hämähäkinverkkona naamalle. Emme olleet 70-luvulla. Twitterissa pyöri ennen esitystä, kun puhelimet olivat auki, ja paha maailma sai ryömiä verkkokalvolle, pyöri uutisia Aleppo, Jemen, kaupunkeja, alueita, lukuja ja miksi länsi ja länsimainen / kotimainen journalismi ( siis lehtiin painettuna ) vaikenee, ei kyseenalaista, ei uutisoi.
   
Maanantaina olin katsomassa ennakkoon Farmin, tiistaina ensin eläintarhassa, sitten kuvaamassa kun Hannu Salamaa huastateltiin Akateemisessa Kirjakaupassa - joka ei ole pelkkää riistäjän kahvilaa, vaan josta saa vielä toistaiseksi mm kirjoja - teoksen Paperilla seisova perkele vuoksi. Perjantaina olin katsomassa the Curea, lauantaina matineassa Shrekkiä, ja sunnuntaina Hamletinkonetta....

Taiteesta on moneksi, lohduttajaksi, herättäjäksi., toveriksi, sparraajaksi. Verkossa livenä nähtävä spektaakkelin eli CircOperan keskustelussa kiivasteltiin, ettei viihteellä ja korkeakulttuurilla ole eroa. Ennen wanhaan shakespeareläiseen aikaan rahwas äänteli, söi ja vaikka mitä samaan aikaa kun näytelmä pyöri. Nyt oopperassa ei saa syödä paukkujyviä sisällä salissa. Mikä on ihan jees.
       
Mutta Hamletinkone oli seula, elementti painajaisesta, jossa se jokin pakenee. Jostakin käärinliinasta saa kiinni, mutta sitten ollaan muualla. Varsinainen mindfak, jota harrastetaan mm nykykauhussa, elokuvassa.
 
Mitä voi syksylä tehä? kysyi hienosti Hukkaputki masentuneena.

Minua ei ole koskaan kaamos masentanut, päivn vastoin, perkele! Se on niin hieno pimiö, jossa voi rauhassa harrastaa kaikkea. Huonosti palkatut naiset eivät valitettavasti näe auringonvaloa paskatöissä pitkien työmatkojen takiakaan kuin vain viikonloppuna jos aurinkoa on näkyvillä klo 10 - 15.

Itse en siedä aurinkoa, silmät eivät kestä ja iho alkaa palaa ;)  Olen vampyyri. Oikeasti ;)
     
Syssyllä voi raottaa lompsaa (ei eufenismi) teatteriin: vampyyrit, kuten Onyx ( Teatteri Toivo ) ja Hamletinkone - myös KOM-teatteriin tulee "uusia jaksoja" marraskuussa.. On Rocky Horror Show useampaan ottesseen sekä Priden jatkeena että pikkutuhmana jouluna...

    Saakelin hyvä. Suck, baby, suck, gimme your head...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti